Почистване след синдром на Диоген или Меси

Почистване на клошарско жилище

Ако имате нужда от почистване на клошарско жилище ни се доверете!

Знаете ли коя е най-неприятната за нас дейност по разчистване на боклуци? Това е почистване на клошарско жилище от боклуци. Може би се чудите кои са причините за това. Прочетете внимателно статията и ще разберете защо. Може би е по-правилно да се каже разчистване на жилище след синдром на Диоген или Меси, но и изразът „клошарско жилище“ също е доста описателен за това, което ще ви разкажем.

Бездомници, скитници, клошари – през последните 20-ина години това стана ежедневие, все по-често ги срещаме по улицата, по изоставените къщи и дворове. Тези хора са част от пейзажа и за съжаление техният брой става все по-голям. Тук обаче не става въпрос за хората, които са на улицата. Тук говорим за тези, които са превърнали собствените си домове в сметище. Това са болни хора, страдащи от различни синдроми, от психически разстройства. Именно това ги кара да се държат като клошари. Те не са бездомни, но домът и е направо необитаем. Вероятно сте чували за синдрома на Диоген, синдромът на Плюшкин и Меси.

Почистване на наследствен апартамент
Бригада за почистване на клошарско жилище, изнасяне и извозване на отпадъци до депо.

Какво е синдром на Диоген и как е свързан с почистване на клошарско жилище?

Синдромът на Диоген е заболяване, описано в учебниците по медицина. „Синдромът на Диоген е разстройство, което се характеризира с изключителна нечистоплътност, мръсотия в дома, апатия, тенденция към съхраняване на боклуци (силогомания) и липса на срам.“ Източник Уикипедия – https://bg.wikipedia.org.

С такава нечистоплътност и такова патологично събирателство се характеризират хората, които превръщат постепенно своите домове в бърлога, в която често намират и своята смърт. За съжаление биват открити от близки или съседи, когато вече е късно. Разчистването на такова място е истинско изпитание за всички – и за екипите, и за близките на такъв човек.

Как изглежда обителта на болните от Диоген, какво представлява клошарското жилище?

Обикновено такова жилище е претъпкано с вещи, трупани понякога с години. Може да ви звучи странно, но дори входът не се вижда и е непробиваем. Тези хора си проправят тунел сред боклуците, през който минават, за да стигнат до мястото за спане. А това място често пъти вече не е легло, а бърлога. Леговището, в повечето случаи, е спалня или матрак с натрупани върху него купища вестници, черги, завивки.

Разчистване на мръсно жилище
Изхвърляне на много мръсни мебели от жилище на клошар, почистване след смърт на клошар

В клошарските имоти често пъти няма ток, нито вода. Хигиената на тези хора е принизена до нула. Въпреки това, когато излизат навън те се обличат прилично, понякога човек не би ги заподозрял, че са с някакво психическо отклонение. Не са редки случаите, в които те говорят с хора от квартала, и то доста интелигентно. Тези хора не са луди, те са болни от патологично събирателство. Техният дом не е улицата, те не са бездомни. Техният дом е тяхната крепост и те в буквалния смисъл са го превърнали в сметище.

Какви боклуци трупат хората със синдром на Диоген?

Всеки, болен от синдром на Диоген човек, трупа различни вещи, или така да се каже има афинитет към определен тип неща. Едни събират вестници и списания, други – инструменти, трети – куфари…Имали сме случаи на хора, които се презапасяват с входни или интериорни врати. Това наистина е изключително тежка патология, с която рядко някой може да се справи. Предметите, които намираме в домовете на тези хора са наистина странни, човек се чуди на кой ще му дойде на ум да ги събира. Освен това те са в такова количество, че няма свободно място игла да падне. Болните от синдрома на Плюшкин или Диоген имат една единствена цел – това, което им се стори ценно да бъде пренесено в дома им.

Кои са етапите за почистване на клошарско жилище и колко струва разчистване на клошарски имот от боклуци?

Ако в имота е починал човек трябва най-напред да се сигнализира на полицията, за да бъде организирано изнасянето на трупа. След това вече може да се премине към почистване на клошарско жилище. Трудностите започват още от входната врата, защото в повечето случаи тя е „бетонирана“. Ето какво се налага да се направи:

 1. Да се пробие коридор, през който да се влезне в жилището;
 2. На второ място се прави веднага дезинфекция;
 3. Обикновено вонята е непоносима, защото е пълно с фекалии и урина; не са редки случаите на умрели животни;
 4. След като се направи пробив в камарите от боклуци започва събирането им в чували и изнасянето им;
 5. След това започва поетапно товарене и извозване до специализирано депо.
Почистване на клошарско жилище от боклуци
Товарене и изнасяне до сметище на мебели и вещи от клошарско жилище

Специфика при почистване на клошарско жилище

Каква е разликата при почистване на апартамент или къща от боклуци и почистване на клошарско жилище? И в двата случая става въпрос за събиране, изнасяне и извозване на отпадъци до сметище. На пръв поглед нещата изглеждат идентични, но на практика съвсем не е така. Най-големият проблем при разчистване на клошарии е наличието на усложняващи обстоятелства, а именно:

 • наличие на екскременти (фекалии и урина) навсякъде, дори и по багажите, трупани в жилището;
 • наличие на трупове на умрели животни – плъхове, мишки, котки;
 • наличие на хлебарки в огромни количества и гнезда от тях навсякъде;
 • плътно подредени, и споени с течности, хартии, картони, вестници и списания; тяхното събиране е трудно и неприятно;
 • често пъти са блокирани входовете на санитарния възел и кухненското помещение, което допълнително затруднява почистването на боклука;
 • в 90% от клошарските жилища няма ток и вода, спрени поради неплатени сметки…

Цени за почистване на клошарско жилище и почистване след синдром на Диоген

Логично идва въпрос: „Колко струва почистване на клошарско жилище?“ Отговорът не може да бъде еднозначен, защото цената зависи от степента на замърсеност, степента на затрупване с боклуци, местоположението и разстоянието до превозното средство и т.н. Никой не може да си представи или да прогнозира колко кубика отпадък ще излязат от такова място. Тук може да се очаква помещенията да са пълни до тавана, много плътно, с различни вещи, мебели, развалени храни. Не е преувеличено да се каже, при почистване на клошарско жилище, че от помещение 12 м2 ще бъдат изкарани 35 кубика боклук.

КЪРТАЧИ.КОМ работи в цяла България. Може да се свържете с нас относно услуги по къртене, почистване на клошарско жилище, събиране и изнасяне на отпадъци, както и относно услуги по извозване на боклуци с бусове и камиони до депо. Нашата бригада за къртачни услуги обслужва следните региони: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София – град, София – област, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Call Now Button